Jádra piniových ořechů jsou velmi dobrým zdrojem všech možných rostlinných živin, minerálních látek, vitamínů a hlavně nenasycených mastných kyselin, která jsou pro skořápkové ovoce tak typické. Konkrétně jsou to právě mono-nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají účinně snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Kde je můžeme najít?
Piniové ořechy jsou plody borovice pinie, které se nejlépe daří v chladných oblastech severní polokoule, zejména pak na území Kanady a Sibiře. Jedná se o jehličnatý strom dorůstající výšky až 25 metrů. Piniové ořechy se vyznačují tvrdou tmavohnědou skořápkou, pod kterou se ukrývá ořech jemné máslové chuti.
Jejich pozitivní účinky na lidské zdraví
- Zásobárna antioxidantů a vitamínů
Tento druh oříšků je velmi bohatý na kalorie v podobě zdravých tuků. Jedná malá hrst vám tak může spolehlivě nahradit menší svačinku v průběhu dne. Navíc obsahují mnoho látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví, jako jsou vitamíny, antioxidanty nebo minerály.
- Prospěšné a zdravé tuky
Ořechy obsahují vysoký obsah tuků. Jsou velmi bohaté na mono-nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají odbourávat z krve tzv. špatný cholesterol. Právě pravidelná konzumace skořápkového ovoce tak může předcházet srdečním chorobám nebo mrtvici. Obsahují navíc esenciální mastné kyseliny, které mohou do jisté míry omezovat chuť k jídlu a pomáhat při hubnutí.
Výrazná chuť, která může ochromit chuťové buňky
Tuhle pochutina spousta z nás uzobává jen tak u televize a jen málokdo může vytknout oříškům všechny jejich přínosy pro naše zdraví. Ovšem tyto jsou přeci jenom trochu specifické, svým složením totiž dokáží na určitou dobu ochromit naše chuťové buňky. Vnímání některých chutí potravin tak nemusí být tolik intenzivní nebo se může změnit v jednu jedinou hořkou. Tato pachuť pak v ústech přetrvá několik hodin nebo dní a nakonec sama odezní.